Svátky v týdnu

pondělí – 2. lednasv. Bazila Velikého a sv. Řehoře Naziánského (4. stol.)
úterý  –    3. lednaNejsvětějšího Jména Ježíš
pátek   –  6. lednaSlavnost Zjevení Páněžehnání vody, kadidlových zrn a křídyv Karlíně v 12.00 a v 18.30 hNa Balkáně v sobotu 7. ledna v 17.30 h
Neděle – 8. lednaSvátek Křtu Páně

„Narozen z ženy“ – papež František 31. 12. 2022

            Dnes večer bych chtěl znovu předložit laskavost také jako občanskou ctnost.

            Laskavost je důležitým faktorem kultury dialogu a dialog je nezbytný pro život v míru, pro život bratrů, kteří si ne vždy rozumějí – to je normální – ale přesto spolu mluví, naslouchají si a snaží se pochopit a vyjít si vstříc. Pomyslete na to, „co by bylo na světě bez trpělivého dialogu tolika velkorysých lidí, kteří udržují rodiny a komunity pohromadě“. Vytrvalý a odvážný dialog se nedostane na titulní stránky novin jako konfrontace a konflikty, ale nenápadně pomáhá světu žít lépe“.

            Laskavost je součástí dialogu. Není to jen otázka „bontonu“, není to otázka „etikety“, galantních forem… Ne, to není to, co zde máme na mysli, když mluvíme o laskavosti. Naopak, je to ctnost, kterou je třeba obnovovat a každodenně uplatňovat, jít proti proudu a humanizovat naši společnost.

            Škody způsobené konzumním individualismem jsou patrné na první pohled.

            A nejzávažnější škodou je, že ostatní, lidi kolem nás, vnímáme jako překážky našeho klidu, našeho pohodlí. Jiní nás „obtěžují“, ruší, berou nám čas a prostředky, abychom mohli dělat to, co máme rádi. Individualistické a konzumní společnosti mají tendenci být agresivní, protože ostatní jsou konkurenti, se kterými je třeba soupeřit.

            A přesto právě v těchto našich společnostech, a dokonce i v těch nejtěžších situacích, existují lidé, kteří ukazují, že „je stále možné zvolit si laskavost“, a tak se svým životním stylem „stát hvězdami uprostřed temnoty“.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.